2021-07-02 10:12:27• hírek • Bede Emőke

Amerikai jelentés: Románia továbbra is az emberkereskedelem egyik fő melegágya

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának legfrissebb, július 1-én közzétett jelentése szerint Románia továbbra is az emberkereskedelem egyik fő melegágya, és még a minimális elvárásokat sem teljesíti a jelenség felszámolása érdekében.

Az említett jelentés szerint 2020-ban az emberkereskedelem romániai áldoztainak többségére szexuális kizsákmányolás várt. Az áldozatok megközelítőleg 50 százaléka még csak gyerek volt, a leginkább veszélyeztetettek pedig azok a fiatal lányok voltak, akik a fogyatékkal élőket ellátó szociális központokban élnek. Rajtuk kívül rengeteg roma gyerek is a bűnszervezetek kezére került, őket elsősorban koldulásra kényszerítik. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma a dokumentumban több javasaltot is tesz arra vonatkozóan, hogy Románia hogyan javíthatna a helyzeten. Mint írják, az országnak első lépésként több és e téren jobban kiképzett rendőrre, felügyelőre és bíróra volna szüksége.


A DIICOT jelentése összecseng az amerikai véleménnyel


A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) idei jelentése szerint a romániai bűnszervezetek továbbra is a nyugat-európai országok jelentik az elsőszámú „felvásárlópiacot”, hiszen ezekben mindig van nagy igény mutatkozik a szexmunkásokra, az olcsó munkaerőre, illetve a körülmények a koldulásnak is kedvezhetnek.


Az emberkereskedők továbbra is előszeretettel választják Németországot, Spanyolországot, Olaszországot, az Egyesült Királyságot, Hollandiát, Belgiumot és Svájcot, illetve nemrégiben felkerült a térképre Málta is. Az áldozatok legtöbbször a vidéken tapasztalható szegénység elől menekülnek. Túlnyomó többségükről elmondható, hogy rendezetlen családi körülmények között, nem ritkán egyszülős családban élnek, és sajnos az is gyakori, hogy legalább az egyik szülő bántalmazó magatartást tanúsít vagy alkoholista.


A számadatok jelenleg azt mutatják, hogy a szexuális kizsákmányolás áldozatai többen vannak, mint azok, akiket munkára kényszerítenek, s ennek fényében nem meglepő az sem, hogy sokkal több a női áldozat, mint a férfi. Ami a szexuális kizsákmányolást illeti, a nők csapdába csalásához legtöbbször az úgynevezett „lover boy” módszert alkalmazzák, melynek lényegé, hogy elcsábítják a lányokat - s nem ritkán fiatal fiúkat -, majd később „szerelemből” segítenek nekik pénz keresni azáltal, hogy szexmunkára veszik rá őket. Emellett gyakran ígérnek "tisztességes" munkát is a gyanútlan áldozatoknak, ám a rájuk váró valóság természetesen legtöbbször köszönőviszonyban sincs az eredeti ajánlattal.


A jobb megélhetés és munka után vágyókat leginkább azzal sikerül behálózni, hogy „rendkívül előnyös munkalehetőséget” ajánlanak nekik az építőiparban vagy a mezőgazdaságban, viszont a helyszínen sem bérezés, sem a munka- és szálláskörülmények nem felelnek meg az elmondottaknak.


Az emberkereskedőknek egyre kevesebbszer kell fizikai kényszerítést vagy lelki terrort alkalmazniuk a toborzott munkaerővel szemben, hiszen az áldozatok könnyen besétálnak még a leggyanúsabb ajánlatok csapdájába is, beleértve a prostitúciót is, mely a célországban legális, vagy legalábbis tolerált pénzkereseti lehetőségnek számít. Ha pedig a hal belekerült a hálóba, nagyon nehezen szabadulhat, hisz az emberkereskedők különféle módszerek révén a markukban tartják, s saját haszonszerzésük céljából testük áruba bocsátására, egyéb jellegű fizikai munkára vagy épp koldulásra kényszerítik őket. Ám a csapdába nem csak az előzetes tapasztalattal nem rendelkezők sétálnak bele, az utóbbi időben ugyanis egyre több, már itthon is szexmunkásként dolgozó fiatal lányt sikerült becserkészniük azáltal, hogy jobb munkakörülményeket ajánlottak nekik.


A pandémia okozta korlátozások nyomán a személyes emberi kapcsolatok nagy része az online világba költözött, s így az áldozatok felhajtása is: 2019-hez képest tavaly szinte megduplázódott az interneten lefolytatott „toborzások” száma. Ám nem ez volt a koronavírus-járvány egyetlen hozadéka a bűnbandák számára, hiszen a DIICOT ügyészei azt is megfigyelték, hogy az utazási korlátozások miatt az emberkereskedők országon belül üzleteltek, sőt, többek haza is tértek erre az időszakra.


Szatmár megye is felkerült a DIICOT térképére


A DIICOT szatmári ügyészei február végén egy, a francia és moldovai hatóságokkal közös nyomozás keretében összesen 14 házkutatást tartottak olyan személyeknél, akiket azzal gyanúsítanak, hogy moldovai állampolgárokkal történő emberkereskedelemből származó bevételeket mostak tisztára.


A bűnszervezeten való rajtaütést megelőzően a három ország hatóságai háromszor is egyeztettek, majd februrár 22-én lecsaptak a bandára. Ez idáig összesen 38 személyt, köztük három Szatmár megyei figurát tartóztattak le. Az elfogott bandatagok között van az a román állampolgár is, akinek több építkezési cége is volt Franciaországban. Az akcióban összesen 44 helyszínen tartottak házkutatást, melyeknek nyomán elkoboztak 15 luxusautót, két jet-ski-t és több mint 100 ezer eurónyi készpénzt, valamint ezzel párhuzamosan befagyasztottak 11 bankszámlát is. Az ügyről részletesebben itt írtunk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: